Cendawan tiram


NAMA AHLI KUMPULAN :
1 . NURMADIHAH BINTI ABDULLAH AZIZ (22DAG18F1045)
2 . SITI NUR KAMILA BINTI ABDULLAH  (22DAG18F1045)
3 . MUHAMMAD AMZAR BIN MOHD NOR AZAM (22DAG18F1075)

KELAS : DAG2B
KURSUS : E-AGRICULTURE
KOS : DIPLOMA AGROTEKNOLOGI DAN BIO-INDUSTRI
SESI : DISEMBER 2018
NAMA PENSYARAH : PUAN NORLIZA BINTI MOHAMMED PIAH
JABATAN :


Objektif Kajian Kes

Melalui kajian ini,kami dapat :

1.Mengenali pelbagai jenis spesies cendawan yang tidak begitu istimewa di pasaran namun ia sebenarnya mendatangkan kebaikan kepada kesihatan tubuh badan manusia.
2.Dapat memberikan keuntungan yang banyak dan cara pengurusannya adalah tidak rumit seperti tanaman-tanaman lain.

BOTANI CENDAWAN TIRAM KELABU

Nama saintifik
   Pleurotus sajor-caju
Sifat
 Hidup dengan menumpang pada perumah seperti sisa tumbuhan atau bahagian tumbuhan yang telah reput dan menyerap zat-zat makanan daripadanya.

Jenis spesies cendawan thiram
1. Pleurotus flabellatus (tiram merah jambu) 2.Pleurotus citrinopileatus (tiram kuning)
 3.Pleurotus florida (tiram putih )


PROFIL PENGUSAHA PENANAMAN CENDAWAN TIRAM

Gambar kami bersaama Puan Zanisa di rumah cendawan. Puan Zanisa (kedua dari kiri) yang memekai tudung berwarna ungu



Nama pngusaha :Puan Zanisa(51 tahun) atau lebih dikenali dengan nama panggilan mesranya Kakzan dan suaminya Haji Isa bin Mokhtar(72 tahun) merupakan pengusaha cendawan sisir dan cendawan tiram di Kampung Bendang Nyior,Tanah Merah,Kelantan
Bilangan anak:.Mempunyai 3 orang anak
Bila mula mengusahakan pertanian cendawan : sejak tahun 2014 sehinggalah pada hari ini.Hal ini bermaksud,hampir 5 tahun perusahaan ini dijalankan.
Faktor bermulanya hasrat ingin membuat perusahaan cendawan :Berdasarkan temu ramah yang telah kami jalankan di rumah beliau baru baru ini kami mendapati bahawa idea beliau untuk melakukan perusahaan kulat bermula dari kawannya iaitu Che Azmir.Che Azmir membawa pulang bongkah cendawan kulat sisir yang dia beli dari MAHA.Dari situ mulalah tercetusnya idea untuk membuat perusahaan cendawan ini.Perusahaan cendawan ini dilakukan secara persendirian dan kecil-kecilan

PEKERJA
Pekerja beliau adalah seramai 13 orang.Pekerjanya terdiri daripada golongan wanita,iaitu golongan ibu tunggal,suri rumah dan golongan asnaf.Pekerjanya dibahagikan kepada 2 kumpulan iaitu 10 orang ditugaskan untuk melaksanakan pekerjaan yang tidak berkaitan dengan kulat manakala lagi 3 orang ditugaskan untuk menguruskan tentang kulat.Pekerjanya yang menguruskan tentang kulat akan diberi elaun

Pengangkutan
Ø  Menggunakan perkhidmatan pos laju untuk menghantar tempahan cendawan yang luar dari Kelantan.Manakala jika di dalam Kelantan,suaminya sendiri akan menghantar tempahan tersebut.

Mesin/Jentera yang digunakan
Ø  Tiada penggunaan mesin namun ,baru baru ini beliau cuba bekerjasama dengan politeknik jeli Kelantan untuk menggunakan mesin yang dapat  memproses cendawan

Bekalan bahan mentah
Ø  Kebanyakan bahan mentahnya adalah diproses sendiri dengan kerjasama ahli Koperasi Bendang Nyior Berhad.

Jualan(import / eksport)

           Jualannya kebanyakannya adalah di dalam Kelantan,namun terdapat juga            permintaan cendawan tiram dan sisir dari arab Saudi.Hal ini kerana ,kulat tidak mempunyai tarikh luput, ia boleh dikeringkan dan tidak mudah rosak.Setiap sebulan akan ada pembeli dari arab Saudi datang ke rumahnya untuk mengambil stok cendawan.



MODAL
Pengusaha ada mengatakan kepada kami bahawa salah satu sebab kenapa dia berminat untuk mengusahakan cendawan ialah kerana ia tidak memerlukan modal yang banyak.Hal ini kerana,beliau melakukan pekerjaan ini bermula dari kecil-kecilan dengan dibantu oleh penduduk kampong.Modal yang diperlukan dapat diperhatikan dari segi keperluan bahan-bahan yang tidak dapat dibuat sendiri seperti serbuk kapura dan sebagainya




PROSES PENANAMAN CENDAWAN
1.Penyediaan media dan bongkah cendawan
Ø  Pertama,pilih dahulu tempat yang akan digunakan untuk meletakkan cendawan.Pastikan tempat tu bersih kerana cendawan memerlukan kawasan yang bersih.
Ø  Sediakan plastic bongkah bersaiz 6 inc x 13 inc
Ø  Media tanaman adalah terdiri daripada habuk kayu getah,dedak,dan kapur
Ø  Habuk kayu getah merupakan medium utama dalam penghasilan cendawan yang berfungsi sebagai tempat penyimpanan makanan.
Ø  Dedak berfungsi sebagai makanan kepada cendawan
Ø  Kapur pula berfungsi sebagai peneutral bahan-bahan berasid dan beralkali di samping membunuh kuman dan bakteria supaya tidak membiak

*Jangan gunakan habuk kayu getah yang baru dipotong dan pastikan habuk kayu tidak dirawat kerana dikhuatiri terdapat kandungan bahan kimia di dalamnya.

2.Mengukus
Ø  Setiap bongkah cendawan yang telah siap diisi perlu dikukus bertujuan untuk membunuh semua organisma dalam campuran media sama ada kuman ,kulat, dan bakteria.Dan supaya pertumbuhan benih (missillium) tidak terganggu.
Ø  Jangka masa mengukus adalah selama 7-8jam
Ø  Pastikan nyalaan api sekata bagi memastikan proses mengukus berlaku dengan sempurna.
Ø  Setelah api dipadamkan,bongkah perlu disejukkan.Tempoh penyejukkan adalah 1 hari 1 malam sebelum boleh disuntik dengan benih.Ini bagi memastikan bongkah benar-benar sejuk dan bebas dari hab ,kerana haba boleh merosakkan benih cendawanm yang telah disuntik
**Bongkah tidak perlu dialihhkan untuk penyejukan kerana dikhuatiri tercemar


Alat untuk mengukus cendawan

3.Suntik biji benih

Ø  Aktiviti menyuntik perlu dilakukan dengan teliti serta memerlukan ruang yang bersih.Benih yang dijangkiti bakteria sewaktu proses suntikan akan menyebabkan benih rosakdan tidak akan mengeluarkan hasil.
Ø  Penyuntikan benih dilakukan dalam bilik khas yang perlu disediakan bagi memastikan kurang berlaku kontaminasi.
Ø  Benih dimasukkan ke dalam setiap bongkah yang telah dikukus (telah sejuk) dan kemudian disimpan dalam rumah cendawan.
Ø  Benih/miselium yang baik berwarna putih seperti kapas.Buka mulut bongkah dan misellium dimasukkan anggaran sebanyak 1 sudu besar.
Ø  Pastikan benih cendawan turun ke bawah dan tidak berlonggok di ‘leher’beg media.

4.Pemeraman
Ø  Susun bongkah di atas rak dalam ruang pemeraman secara menegak.
Ø  Proses pemeraman ini berlaku mengikut jenis cendawan.Bagi cendawan tiram kelabu selama 45 minit selepas disuntik baru matang.

5.Alih ke rak
Ø  Setelah miselium penuh iaitu lapisan berwarna putih kelihatan pada bongkah.Bongkah akan dialihkan ke ruang rak bongkah untuk aktiviti pengeluaran hasil.
6.Penuaian
Ø  Buka penutup bongkah setelah pemeraman selama 45-60 hari iaitu miselium memenuhi keseluruhan bongkah.
Ø  Peringkat pertumbuhan cendawan bermula pada hari kedua,cendawan mual keluar seperti ‘anak mancis’ dan pada hari ketiga cendawan mula membesar dan kembang.Pada hari keempat ,cendawan mula berombak dan pecah.Ini menunjukkan cendawan telah matang.
Ø  Masa pungut hasil yang naik adalah pada hari ke-3 atau hari ke-4 sebelum tepi-tepi berombak dengan car mencabut seluruh rumpun cendawan.
Ø  Bersihkan dan tutup kembali mulut bongkah.Rehatkan selama 10 hari sebelum membuka semula untuk hasil yang berikutnya.
Ø  Kutipan berikutnya adalah 10-14 hari selepas direhatkan.
Ø  Kutipan berikutnya adalah 10-14 hari selepas direhatkan
Ø  Selepas dituai,bongkah perlu dikorek untuk mengeluarkan akar2 cendawan tiram kelabu yang tidak dikeluarkan dengan sempurna.Untuk mengorek anda perlu menggunakan sudu yg telah dinyah kuman sama ada dengan membakar sudu atau sudu telah direndam di dalam cempuran air dan klorox(satu penutup klorox dicampur dengan 1.5 liter air)

*anggaran 1 bongkah boleh menghasilkan cendawan sebanyak 6-8 kali pusingan
*pungut hasil – 4 bulan
*jangka hayat – 6 bulan
Bila sesuai nak petik cendawan ye?
«  Apabila cendawan terbesar (saiznya tak semestinya besar) dalam kluster mula berubah daripada cembung (seperti paying ) kepada cekung (merata atau berombak di tepi ),ini bermakna cendawan sedia untuk dituai dan bolehlah dipetik keseluruhan kluster
«  Selepas hasil dituai ,bongkah perlu ditutup selama sekitar 7 hari,dan dibuka semula untuk kitaran dan tuaian kedua.

Baiklah yang kat atas tu adalah keterangan tentang penjagaan cendawan yang jelas dan padat.Mahupun begitu, di bawah ini saya ada sertakan tentang cara penjagaan cendawan yang lebih ringkas dengan harapan anda akan lebih memahami coretan saya diatas.

Cara-cara untuk proses cendawan tiram
1)Buka penutup bag


2)Korek dan buang biji benih pada bag 




3)Sembur sedikit air pada permukaan beg(2-3kali)


4)tutup semula bag dengan penutupnya atau cap


5)Biarkan dalam 4-5 hari

6)Buka semula penutup selepas 3-4 hari.
*      Permukaan bongkah kelihatan putih2


#Notes

v  Jika benih telah bertunas semasa baru nak mula,tidak perlu lakukan langkah ke-2 hingga 6.Hanya sembur air 2 kali sehari seperti biasa
v  Jangan sembur air terlalu banyak hingga bag bertakung.Hanya memadai 2 hingga 3 kali sahaja

7)Tunggu anak cendawan keluar (dijangka dalam 2 atau 3 hari mengikut cuaca)


8)Cabut cendawan keluar sekali dengan akarnya



9)Korek akar yang tertinggal

10)Ulang langkah 2 tetapi bukan korek biji benih cuma korek akar yang tertinggal
11)Timbang setiap kali tuaian 

12)Packing dan jual



Boleh juga rujuk gambarajah ini sebagai panduan









Jenis-jenis cendawan tiram (selain tiram kelabu)
                       
1.Pleurotus flabellatus (tiram merah jambu) 

   2.Pleurotus citrinopileatus (tiram kuning)





Asal terhasilnya cendawan





Bongkah cendawan



Merujuk kepada gambar bongkah diatas,bongkah a ialah bongkah bagi cendawan sisir manakala bongkah b ialah bongkah bagi cendawan tiram.

Bongkah kulat mempunyai beberapa fasa kematangan
Perbezaan antara bongkah tiga suku matang,cukup matang dan terlebih matang

1) bongkah tiga suku matang
*      Bawah bongkah akan kelihatan warna hitam@ coklat seperti air atau bongkah tidak penuh putih.
*      Benih belum boleh disemai sehingga bongkah penuh putih(seperti tempe)
*      Akan tetapi jika benih ini telah keluar anak cendawan ia adalah benih yang terbaik kerana akan menghasilkan cendawan yang tebal.
*      Boleh disimpan terlebih dahulu untuk memastikan putih pada bongkah penuh sebelum disemai selama 2-3 minggu

2)Cukup matang
*      Bongkah dipenuhi putih
*      Bongkah sedia disemai dan akan menghasilkan cendawan dalam masa 7-10 hari
*      Bongkah yang belum disemai boleh disimpan selama 3-4 bulan.

3)Terlebih matang
*      Bongkah yang telah keluar anak2 cendawan di dalam plastic

*      Bongkah boleh terus disemai dan akan menghasilkan cendawan dalam masa 5-7 hari

*      Bongkah boleh terus disemai dan akan menghasilkan cendawan dalam masa 5-7 hari
*      Bongkah yang belum disemai boleh disimpan selama 1-2 bulan


4)Bongkah terlalu lama disimpan
*      Bongkah telah keluar cendawan dengan sendiri
*      Tidak dijual

Bongkah di sebelah kiri ialah bongkah yangamasihabaik manakala bongkah di sebelah kiri ialah bongkah  yang tidak sihat



KAEDAH PEMASARAN
1.Dengan membuka gerai-gerai kecil seperti bazar.Biasanya diadakan di tapak penjualan pasar tani,membuka kiosk di sekolah semasa pesta sukan dan sebagainya. Dengan cara ini perniagaan beliau akan lebih diketahui oleh orang ramai.Di gerainya Puan Norizan menjual bongkah cendawan,cendawan tiram yang telah dipacking di dalam plastik dan produk selain cendawan seperti kerepek kuaci madu kelulut dan bedak sejuk sebagainya.



Menjual di kawasan sekolah semasa pesta sukan di sekolah

Membuka gerai di tanah merah,semasa pasar pagi hari jumaat di tanah merah



Antara barangan atau produk yang dijual

Menjual kuaci dan kerepek yang telah diproses dan diisi di dalam bekas


Menjual bedak sejuk buatan sendiri yang telah siap diletakkan di dalam botol


Menjual madu kelulut yang telah siap diproses dan diletakkan di dalam botol


2.Melalui media sosial seperti facebook.Beliau membuat satu akaun facebook yang khas mengenai cendawannya iaitu tiram dan sisi.Melalui facebook beliau dapat berhubung dengan ramai orang yang berminat tentang cendawannya.Di dalam facebook beliau ada berkongsi tentang cara untuk menanam cendawan serta proses-prosesnya.Selain itu,pengguna facebook juga dapat menempah cendawan dan bongkah cendawan daripada beliau melalui facebook.
Sekiranya berminat boleh ikuti laman facebook seperti di bawah
(Kulat sisir / cendawan kukur)


3.Dengan mengadakan kursus iaitu kursus penyediaan bongkah kulat sisir dan tiram serta penerangan tentang kaedah penanaman


·         Mereka yang berminat dengan penanaman cendawan boleh mengikuti kursus yang dianjurkan oleh









Antara aktiviti yang dilakukan ketika kursus


Menggaul media yang terdiri daripada habuk kayu getah media dan kapur



Memasukkan media ke dalam plastik


PENGHARGAAN
Assalamualaikum dan selamat sejahtera.Bersyukur ke hadrat ilahi kerana dengan limpah dan rahmatnya dapat kami menyelesaikan tugasan kajian kes ini dengan penuh jayanya.Kami menjulang sepenuh penghargaan kepada Puan Norliza binti Mohammed Piah,Pensyarah Matapelajaran E-Agriculture(DYA2032),di atas kesudian beliau memberi tugasan ini kepada kami.Beliau juga banyak membantu kami sepanjang proses yang dilakukan bagi menyiapkan tugasan kajian kes ini.Selain itu,tidak lupa juga penghargaan kepada ibu bapa kami yang telah memberikan dorongan dan sokongan dari segi mental dan fizikal sepanjang aktiviti yang perlu dilakukan bagi menyiapkan tugasan ini.Akhir kata,kami juga mengucapkan ribuan terima kasih kepada rakan-rakan yang banyak membantu kami secara langsung atau tidak langsung sepanjang proses merialisasikan tugasan ini berjalan.Tunjuk ajar ,kerjasama dan dorongan yang diberikan oleh semua pihak membolehkan kami berjaya menyiapkan tugasan kajian kes bagi kursus E-Agriculture dengan jayanya.


Comments